ÇOCUKLARDA İŞİTME PROBLEMİ İLE DİL GELİŞİMİ ARASINDAKİ BAĞLANTI

ÇOCUKLARDA İŞİTME PROBLEMİ İLE DİL GELİŞİMİ ARASINDAKİ BAĞLANTI

Yaşamın ilk üç yılı konuşma ve dil gelişimi açısından en kritik dönemdir. Bu dönemde ortaya çıkan işitme kaybı işitsel algı, konuşma ve dil gelişimini olumsuz etkiler(Rapin,1993).İşitme kayıplı çocuklar sesleri fark etme,  ayırt etme, tanıma ve anlama becerilerinden yoksun kalırlar(Nadol,1993;Moore,1991).İşitme kayıplı çocuklarda dil becerileri değişiklik gösterse de normal bir dil gelişimi ve düzenli okul öğrenimini teşvik etmek için, yaşamlarının ilk iki yılı içerisinde işitme cihazı ve erken müdahaleden elde edilen faydaya ilişkin fikir birliği vardır(Cuda ve ark, 2014;Tobey ve ark, 2013)
Yapılan çalışmalarda erken teşhis, cihazlandırma ve rehabilitasyonunun dil ve konuşma gelişimini  ve akademik gelişimi olumlu etkilediği vurgulanmaktadır(Yoshinaga ve ark 2017.Alduhaim ve ark,2020). Okuma ve okuduğunu anlama ,akademik becerinin yapı taşıdır. Okuma ve yazma becerisinin kazanılması ilköğretim birinci sınıfta başlar. Dil ve Konuşma Bozuklukları  satın aldığınızda eğitim danışmanlarımız sizleri arayarak kullanıcı adı ve şifrenizi verecekler ve uzaktan eğitim panelini kullanımını anlatacaklar. Sonrasında bir sorunuz olursa eğitim danışmanlarımız hep sizlerin yanında olacak.

 

Becerinin kullanılması ve geliştirilmesi yaşam boyu  devam eder.
İşitme kayıplı çocukların alıcı ve ifade edici  dil becerilerini geliştirmek , sosyal ve akademik gelişimini tamamlayabilmeleri için erken tanı ve tedavi büyük önem taşır(Yoshinago-ıItano,1998).
Erken yaşlarda uygun işitme cihazına  ve destek servislere  ulaşan işitme  yetersizliğine sahip , akademik  olarak akranlarına yakın başarılar elde edebilirler(Alduhaim ve ark.2020). Ancak bunun için  işitme kaybından hemen sonra başlayan planlı, programlı ve ihtiyaca uygun yürütülen eğitim hizmetlerinin sağlanması gerekmektedir(Topbaş).


Becerileri okuduğunu anlama konusunda yordayıcıdır. Çoğu araştırmacı , dil ve anlama becerilerinin, okuduğunu anlama becerilerinin gelişimi üzerinde nedensel  bir etkisi olduğu düşüncesine katılmaktadır(Clark ve ark.2010;Fricke ve ark.2013).Okuduğunu anlama, öğrenme süreci için önemli bir beceridir(Stothard ve Hulme,1992). Kronolojik yaşa uygun bir dil becerisi, ses bilgisel, sözcüksel, dilbilgisine dayalı ve bilişsel düzeyde beceriler gerektirir. İşitme kayıplı çocukların rehabilitasyonunun yararının  iyi bir göstergesi olabilir(Marchark ve Harris;1996).


BEBEKLERDE VE KÜÇÜK ÇOCUKLARDA İŞİTSEL ALGI GELİŞİMİ


Normal işiten bebeklerin henüz anne karnındayken bile, sesleri duydukları bilinmektedir. Fetüsler uterusta duyabilir ve öğrenebilirler. Fetüsler 25 ile 29 haftalık gebelik döneminde işitsel uyarana tutarlı tepkiler göstermektedirler(Birholz ve benacerraf,1983).Bu, vaktinde doğan bebeklerin iki aydan fazla süredir işitsel deneyimi olduğu anlamına gelir. İşitme yoluyla bebek çevresindeki sesleri dinler ve giderek anadilindeki sesleri anlamlandırır( Tüfekçioğlu,2003).


Dil gelişiminin olması için, işitsel gelişimin olması şarttır. Çocuğun konuşabilmesi için kendi anadilinde olan sesleri işiterek(fark etme, lokalizasyon ile) öğrenmesi  gereklidir. Çocuklar, yaşamlarının ilk yıllarında çevrelerindeki  yetişkinlerle iletişim kurarak sosyal, motor, ve vokal cevaplarını pekiştirirler. Sesleri kaynağı  ve anlamları ile eşleştirirler. İşitsel gelişim, dört aşamadan meydana gelir(Eutaxhe ve ark.1990):


1-Fark etme : Dinleme becerisinin en temel ve en basit olan basamağıdır.  Çocuk seslerin varlığını fark eder ve bunlarla ilgilenmeye başlar.
2-Ayırt etme: Çocuk işitsel yapıların aynı  ya da farklı olduğunu anlamaya başlar.
3-Tanıma: Çocuk, sesin kaynağının neye ve kime ait olduğunu keşfetmeye başlar.
4- Anlama: Dinleme becerisinin en zor ve en üst basamağıdır. Çocuk bu aşamada sesi ve anlamı birleştirir.


İŞİTME ENGELLİ ÇOCUKLARIN DİL GELİŞİMİ


Bloom ve Lahey (1978), dilin biçim, içerik ve kullanım adı altında üç bileşenden oluştuğunu kabul ederler. Biçim bileşeni ; ses bilgisel, biçim birimsel ve söz dizimi yapılarını, içerik; dilin anlam yapısını, kullanım ise; dilin pragmatik yapısını oluşturur. Dilin iki temel birimi ‘anlama ve anlatma’dır. Anlama becerisinin iki alt birimi ‘ okuma ve dinleme’dir. Anlatma becerisinin iki alt birimi ‘konuşma ve yazma’dır. Bu dört beceriyi eşit şekilde eğitmek gerekmektedir(Ünalan, 2001). Anadil kişinin önce annesinden ve ailesinden ,daha sonrada sosyal çevresinden öğrendiği , bilinçaltına yerleşen ve kişinin toplumla kendi arasındaki bağlarını oluşturan dil olarak ifade edilmektedir(Topaloğlu,1989).Ergenç (2002) anadilinin etkili  kullanımı için bir eğitim sürecinin gerekliliği vurgulanmıştır.
Dilin kazanılması açısından en önemli dönem 0-6 yaş, en hızl geliştiği ve kritik olduğu dönem ise 0-3 yaş arasıdır. Dil gelişiminde temel olan süreçler , alıcı ve ifade edici dil gelişimidir. Çocuklar Bir yaş civarında  konuşulanları  anlamaya  jestlerle  sesleri  birleştirmeye başlarlar( McCormick ve Archblod, 2003)


İşitme engelli çocukların dil gelişimi sürecini açıklayabilmek için, tipik dil gelişiminin nasıl olduğu ve çocuğun iletişim kurmayı  öğrendiği sosyal çevreyi  anlamak gerekmektedir(Tüfekçioğlu,  2003)
Perazzo ve Moore(1991), gebeliğin 20. Haftasında işitme merkezinin nöronal  bağlantıların oluşmaya başladığını, gebeliğin 30. Haftasında yetişkin boyutuna ulaştığını belirtmişlerdir.  Nöronal hücrelerin büyümesi  ve gelişmesi  sadece işitsel  yolun maturasyona bağlı değildir. Perazzo , Moore ve Braun(1992) tarafından yapılan  çalışmalara göre ; işitsel yolların aktivasyonunun olması gerekir. Kortikal alanların işitsel-görsel birleşmeleri yaşamın beşinci ve onuncu yılları arasında miyelizasyonu tamamlar(Perazzo,Moorw ve Braun 1992).Manrique ve ark(1999)’ne göre , yaşamın ilk iki yılında santral sinir sistemi gelişir. İşitsel yollardaki bu  ilerleyen değişiklik  yaşamın ilk beş yılı  yılı çok hızlı  bir gelişme gösterir.En İyi Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitimi Ömür Boyu Eğitim iş birliğinde uzman eğitmenler ya da akademisyenler tarafından hazırlanmıştır. Yeşil perde teknolojisi ve ileri düzey canlı eğitim video oluşturma ekibimiz tarafından uzaktan eğitime sunulmuştur.

 

İnsan hayatında bu özel dönem  nöronal plastisite  için çok önemlirdir. Bu dönem kritik dönem olarak adlandırılır(Manrique ve ark.1999).Bebeklik döneminde görülen işitme kayıplarında , nöronal plastite için kritik olan dönemde  işitsel yolların ve merkezlerin elektriksel aktivasyonunu sağlayan uyaranlar olmadığı zaman geri dönüşümsüz lezyonlar izlenir. Bu dönemde  meydana gelen işitme kayıpları örogelişimsel acil bir durumdur. Bu nedenle kritik dönem dışındaki müdahalelerde dahi  nörol plastite kaybı tamir edilemez(Manrique ve ark.1999). Evrensel  yeni doğan işitme taraması erken teşhis ve müdahale olanağı sağlamıştır.

 

Akustik konuşma ipuçlarına  zamanında erişim bu olumsuz sonuçları azaltabilmektedir(Yoshinaga ve ark.1998)
İşitme kaybının, ne zaman meydana geldiği ve ne zaman teşhis edildiği çok önemlidir .İşitme kaybı doğuştan ortaya çıkabileceği gibi sonradan da meydana gelebilir. Hastalar işitme kaybının  meydana geldiği zamana göre;prelingual, perilingual ve postlingual olmak üzere üç gruba ayrılırlar. İşitme kaybı doğuştan ve iki yaşa kadar gelmiş  ve dili henüz öğrenmeye  başlamış hastalar prelinguel,2-6 yaş arasında dil öğrenilirken işitmelerini kaybeden hastalar perilinguelgruba,6 yaşından büyük ve dili tamamen öğrenmiş çocık ve yetişkin hastalarda postlingual gruba girerler(Clark , Cowanve Dovell,1997).
Erken tanı ve işitme cihazının erken kullanılması ile işitme kayıplı çocukların konuşma dil gelişimlerinin, buna bağlı olarak akademik başarılarının arttığı belirtilmektedir. Yaşamın ilk altı ayında teşhis edilmiş  ve gerekli müdahaleler yapılmış bebeklerin 2-3 yaşlarında konuşma ve dil yeteneklerinin , işitmesi normal olan kendi yaşıtlarıyla benzer seviyede olduğu bulunmuştur.En kapsamlı Dil ve Konuşma Güçlüğü Eğitimini video eğitim, canlı eğitim, ücretsiz materyal ve dokuman desteği ile tamamlarsınız.
 
 
 
KAYNAKLAR
Alduhaim, A., Purcell,A., Cumming,S.,&Doble ,M.(2020).Parents views abaut factors facilitating their involvement in the oral early intervention services provided for their children with hearing loss in Kuwait.International journal of pediatric otorhinolaryngology,128, 109717)
Bloom, L.,Lahey, M. (1978).Language development and language disorders. Cain, K., Oakhill, J.,V., Barnes, M.,A., Bryant, P. E.(2001). Comprehension skill,inference-making ability and their relation to knowledge.Memory&conition,29(6),850-859

Etiketler: çocuklarda işitme problemleri,dil gelişimleri
Ocak 05, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR